Har I styr på jeres skattemæssige fradrag?
1. september 2024

Øget kontrol og hårdere sanktioner

15. september 2024

Forfatter: Lineo

Skærpet Tilsyn og Sanktioner under Den Nye Bogføringslov: Hvad Det Betyder for Din Virksomhed

I forbindelse med indførelsen af den nye bogføringslov, som formelt set trådte i kraft den 1. juli 2024, har Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen skærpet kontrollen med virksomhederne og introduceret strengere sanktioner. Loven giver bl.a. Erhvervsstyrelsen har flere muligheder for at føre tilsyn med nystartede virksomheder og virksomheder, der har fravalgt revision, hvilket i højere grad sikrer, at de overholder gældende lovgivning. Ved overtrædelse af bestemte bestemmelser kan der idømmes bøder, og hvis der sker overtrædelser af bogføringslovens regler, som ikke nødvendigvis udløser straf i form af bøder, har Erhvervsstyrelsen stadig en række værktøjer til at sikre overholdelse.

 

Erhvervsstyrelsens øgede beføjelser

Erhvervsstyrelsen kan udover at udstede en bøde også pålægge virksomheden at rette eventuelle fejl, som måtte være begået, og de kan kræve, at overtrædelser bringes til ophør. Derudover kan Erhvervsstyrelsen kræve, at virksomheden dokumenterer, at fejlen er rettet, ved hjælp af en erklæring fra en godkendt revisor. Dette skal sikre, at virksomhederne ikke blot lover at rette op på forholdene, men faktisk beviser, at de har gjort det.

Hvis en virksomhed undlader at efterkomme Erhvervsstyrelsens krav, kan det føre til yderligere sanktioner. Hvis virksomheden fortsætter med at ignorere styrelsens påbud, kan der idømmes bøder, og i værste tilfælde kan Erhvervsstyrelsen anmode skifteretten om at opløse virksomheden. Dette er en alvorlig konsekvens, der kan medføre virksomhedens totale ophør, hvis ikke den retter sig efter lovens krav.

 

Bødernes størrelse er steget markant

For større virksomheder, der begår alvorlige overtrædelser af bogføringsloven, er der også betydelige økonomiske sanktioner. Virksomheder af denne størrelse risikerer bøder på op til 1,5 millioner kroner, afhængigt af overtrædelsens karakter og virksomhedens størrelse. Udmålingen af bøder er differentieret efter virksomhedens omfang, hvilket betyder at større virksomheder kan forvente større bøder, hvis deres overtrædelser anses for alvorlige.

Denne skærpede kontrol er et led i at sikre, at virksomheder overholder bogføringsloven og dermed bidrager til en mere transparent og ansvarlig forretningskultur i Danmark. Loven sender et klart signal om, at manglende overholdelse ikke tolereres, og at der er alvorlige konsekvenser for virksomheder, som forsøger at undgå de bogføringsmæssige krav. Det er derfor vigtigt for alle virksomheder, store som små, at være opmærksomme på lovens krav og sikre, at deres bogføringspraksis er i overensstemmelse med gældende lovgivning på området.

Kontakt os i dag

Er din virksomhed klar til de skærpede krav i den nye bogføringslov? Med øget kontrol og markant højere bøder er det vigtigere end nogensinde at sikre, at din bogføring er i overensstemmelse med lovgivningen. Undgå unødvendige bøder og sanktioner – få styr på dine regnskaber og dokumentation i dag!

Kontakt os nu for en gennemgang af din bogføringspraksis, og lad os hjælpe dig med at sikre, at du opfylder alle kravene i den nye lov. Din virksomheds fremtid er for vigtig til at tage chancer!